Forum o kemiji in z njo povezanimi temami, ter o življenju na UL Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
| Elektronik Molekula

| | Pridružen/-a: Sob Jan 2009 18:33 | | Prispevkov: 418 | | Kraj: Ljubljana |
|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 9:19 Naslov sporočila: Alotropne modifikacije fosforja |
|
|
Teh je ogromno; beli, rdeči, vijoličasti, črni, pa tudi difosfor obstaja.
Beli ima formulo P4, difosfor pa seveda P2.
Kako pa je s formulami pri ostalih? Grem stavit, da jih ne boste našli, ker se atomi povezujejo v mreže.
Zato me zanima, kakšni kristali so ti fosforji v mrežah?? Kovalentni ali molekulski? Po mojem kovalentni, saj niso v zaključenih formulskih enotah.
Aja, pa rdeči fosfor naj bi bil amorfen, tako da ni kristal.
Lp. _________________ Naravoslovje je zakon! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Nowbody Chemistry freak

| | Pridružen/-a: Sob Feb 2007 20:02 | | Prispevkov: 651 | |
|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Rdeči fosfor je amfoteren, ima kovalentno vez. Atomi so enakomerno razporejeni po strukturi.
V črnem fosforju so tudi kovalentne vezi, le da je ena takšna kot pri grafitu in zato prevaja elektriko.
Vijolični je podoben rdečemu.
V vseh so kovalentne vezi, če bi bile molekulske, bi bili bolj težko v trdnem agregatnem stanju. _________________ Obišči http://naravoslovje.org |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Elektronik Molekula

|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi so vsi kov. kristali.
Samo saj temp. tališča in vrelišča ni merilo za to. Beli fosfor naprimer je molekulski kristal, pa je v trdnem stanju. _________________ Naravoslovje je zakon! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |

|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
No pri fosforju res niso tekoči vendar, pa je opazno, da so molekule belega fosforja povezane z medmolekulskimi vezmi:
Tališče belega fosforja 44.2 °C,
Vrelišče belega P 280.5 °C
Tališče črnega fosforja 610 °C
Rdeči P sublimira pri okrog 416 – 590 °C,
Vijolični P sublimira pri okrog 620 °C
Beli fosfor dokaj hitro preide v tekoče stanje, tudi žveplo, ki je trdno, ima tališče že pri okrog 120°C. _________________ Obišči http://naravoslovje.org |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Elektronik Molekula

|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
No, hvala. Pa še to: na eni izmed tekmovalnih nalog za vajo je treba napisat reakcijo gorenja fosforja.
In jaz se vprašam...katerega fosforja pa?! Saj ima samo eden formulo P4. In napišem P, oni pa v rešitvah hočjo met P4.
Kar se mi zdi glupo; oni so tako prekleto nenatančni, da se jim še napisat ne da, kateri fosfor, pol pa hočjo belega.
In mi je prfoksa rekla, da se zmeri vzame P4. Zakaj pa? Saj rdeči je tudi vnetljiv.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |

|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Zato, ker pač tako je in s tem se boš mogel sprijaznit in za beli fosfor tudi vedno lahko napišemo formulo. Vedno so neki dogovori, ki se jih držimo, da si naredimo življenje lažje (vsaj ponavadi). _________________ Obišči http://naravoslovje.org |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| kapital Chemistry freak

| | Pridružen/-a: Tor Mar 2008 20:50 | | Prispevkov: 511 | |
|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
| Nowbody je napisal/a: |
| Zato, ker pač tako je in s tem se boš mogel sprijaznit in za beli fosfor tudi vedno lahko napišemo formulo. Vedno so neki dogovori, ki se jih držimo, da si naredimo življenje lažje (vsaj ponavadi). |
Ja, meni gred tut na živce to. Dostkrat se pojavljajo nentančnosti in tud nepravilnosti. In dokzikrat velike in očitne. Kadar pa si kašen prfoks neki zapič pa morajo biti 4 vrstice dobesedno isto napisane kot ma on/ona v glavi, če češ dobit točke. Se povsem strinjam s elektronikom. Tole sicer nima teme veze s temo, sam sm mogu povedat .  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Elektronik Molekula

|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
Čisto res; to sem že zdavnaj pogruntu, da pri tej ZOTKSovi kemiji sploh ne gre tok za znanje, ampak zmeri zgubljaš točke pri takšnih glupih nalogah z nepopolnimi navodili, al pa kakšnimi takšnimi forami.
In tam tudi vedno zgubim točke, pa nikjer drugje.
Precej bolj realna so tekmovanja od dMFA, npr. jaz še najbolje poznam fiziko, kjer moraš res znat. Čeprav tudi o tem bi se dalo ogromno razpravljat.
P.S.:ne zdaj takoj zaklent teme zaradi telih offtopicov, mogoče ima kdo še kaj za dodat na temo o fosforju.
Npr. jaz : a amorfne snovi se nič ne delijo glede na vezi med delci itd., kot kristali?
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| kr'en Glavni moderator
 | | Pridružen/-a: Tor Apr 2006 21:48 | | Prispevkov: 884 | |
|
Objavljeno: Četrtek, 11 Marec 2010, 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
| Nowbody je napisal/a: |
| Rdeči fosfor je amfoteren,... |
Ni amfoteren! Ampak je amorfen. To sta dva različna izraza za različne stvari.
Rdeči fosfor nima neke določene strukture, vsakič je lahko malo drugačna, zato se tudi nima fiksnih temperatur sublimacije.
Ne, kolikor vem se nič ne delijo.
Ne bomo zaklenili teme, se pa držite teme naprej. _________________ LP Žan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |

|
Objavljeno: Petek, 12 Marec 2010, 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pardon, sem slabo pregledal svoj prispevek.
Amfoteren je da ima kislinsko-bazični značaj.
Amorfen, da nima urejene strukture.
Se opravičujem za morebitne nevšečnosti. _________________ Obišči http://naravoslovje.org |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Hg Chemistry freak

| | Pridružen/-a: Čet Mar 2009 17:36 | | Prispevkov: 699 | | Kraj: vsepovsod |
|
Objavljeno: Petek, 12 Marec 2010, 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Elektronik je napisal/a: |
Npr. jaz : a amorfne snovi se nič ne delijo glede na vezi med delci itd., kot kristali?
Lp. |
Da je struktura neke snovi amorfna, pomeni da ima neurejeno kristalno strukturo. Seveda je amorfnih veliko snovi, delijo se pa, kolikor vsaj jaz vem, na nič posebnega. _________________ kemija.org je zakon!!
http://forum.naravoslovje.org/index.php
Chemistry for better life! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
| Elektronik Molekula

|
Objavljeno: Petek, 12 Marec 2010, 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala.  _________________ Naravoslovje je zakon! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|